Nyitóoldal

Bemutatkozunk

Filozófia

Szolgáltatások

Oktatóanyag

Franchise

Kapcsolat

újpest

gyömrő

kalocsa

nagykanizsa

székesfehérvár

velence

esztergom

hódmezovásárhely

hírek galéria partnereink
Franchise

A Játéktár lényege 

Az ellátás segíti a fejlődési, nevelési, életvezetési és más családi problémák idejekorán történő felismerését, és a korai segítségnyújtás biztosítását, ezáltal a veszélyeztetettség, a másodlagos sérülések és hátrányok kialakulásának, halmozódásának megelőzését, az esélyek kiegyenlítését.
Információs központként működve felvilágosítást ad a családnak a számukra ajánlott más ellátó intézmény elérhetőségére vonatkozóan, és szükség szerint együttműködik a család ellátásában, segítésében részt vállaló intézménnyel. A játéktár különösen együttműködik a gyermekjóléti szolgálattal. A szülőkre és a kapcsolatra fókuszáló korai intervenciós stratégiával (az integratív játék módszere által, család-konzultációs és terápiás technikákkal) igyekszik elérni a gyermekek harmonikusabb fejlődését, a szülők életvezetési és egyéb gondjainak megoldását, a kommunikációs problémák, családi konfliktusok és működési zavarok megoldását, a családi egyensúly biztosítását. A gyermekek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését segíti a lehető legkorábbi időszaktól kezdve, a játékpedagógiai módszerek speciálisan képzett szakemberek által történő alkalmazásával.
Az eltérően fejlődő és hátrányos helyzetű gyermekek számára egyéni vagy kiscsoportos formában történő preventív jellegű speciális foglalkoztatást biztosít, a család mint partner bevonásával.
Elvált szülők és gyermekeik számára "láthatási helyszínként" szakemberek által felügyelt, tartalmas programot jelentő együttlétet biztosít.
A játéktár a kisgyermekes családok számára nyitvatartási ideje alatt tartalmas kulturális és szabadidős programokat biztosít. Ellátja a gyermekek napközbeni felügyeletét, foglalkoztatását, nevelését elsősorban családjukkal történő együttlétben, de megfelelő feltételek esetén szüleik nélkül is.

Országos Játéktár-Hálózat 

A Szociális és Családügyi Minisztérium és az Ifjúsági és Sportminisztérium vezetése 1999-ben közös programként tervezte elindítani a családi nevelés elősegítése érdekében a játéktár programot. A tartalmas gyermek és családi programok kínálatával a családok és gyermekek lelki egészségvédelmét szolgáló programban felismerte a prevenció jelentoségét a gyermeknevelésben. A családokkal együttműködve egy testileg-lelkileg egészséges társadalom létrehozását szem előtt tartva, az új, nemzetközileg is elismert, hazánkban egyedülálló "Mikkamakka módszer" segítségével országos hálózat létrehozásáról gondolkozott a két tárca. A Szociális és Családügyi Minisztérium - partner minisztérium nélkül - a 2000. évben indította el a a "Mikkamakka integratív családi játéktár", mint a családok kapcsolaterősítését szolgáló preventív családpolitikai modellkísérletet : egy országos játéktár-hálózat építését. Az önkormányzatokkal együttműködve indult a program, amelyek térítésmentesen biztosították a helyiségeket, és lakossági összefogással - a hiányzó forrást társadalmi munkával pótolva - létrehozták a játéktárakat a Mikkamakka Alapítvány irányításával.
Jelenleg több játéktár működik az országban, a fővárosban és vidéken is, melyek csatlakoztak a játéktárak szövetségéhez. A játéktárak felkészítését, irányítását, képzését a Mikkamakka Játéktárak Országos Központja (MIJOK) végzi

Minisztériumi parlamenti jelentés
"A szülők képzett szakemberek segítésével az integratív játékterápia keretében folytatják az egészséges és sérült gyermekekkel a foglalkozást. Cél a családi nevelés segítése, a sérült gyermekeknél a prevenciós program a korai felismeréssel megelőzi a halmozódó másodlagos sérüléseket. A szakemberek az új játékterápiával, nevelési tanácsadással a szülőkkel együttműködve, a közös játékkal segítik a gyermekek testi-lelki fejlődését. A modellkísérleti program nemzetközileg elismert egyedülálló kezdeményezés."

Magyarországot képviseljük a Játékkönyvtárak Világszövetségében
(International Toy Library Association, ITLA)

Módosított gyermekvédelmi törvény
A Mikkamakka játéktár működési engedély köteles, mint szolgálat bekerült a módosított gyermekvédelmi törvénybe, a(z alternatív) napközbeni alapellátások körébe, mint integratív családi játéktár, mely családerősítő, preventív munkát végez. Bízunk benne, hogy belátható időn belül normatív jellegű támogatást sikerül a játéktár szolgálathoz nyerni.
A Mikkamakka Játéktárak Országos Központja minisztériumi kijelölésű módszertani központtá vált, és a meglévő, már működő játéktárak számára nyújt koordinációs és szakmai módszertani segítséget.

A játéktár szolgálat jól tudja segíteni a család és munkahely összeegyeztetésének gondjaival küzdő fiatal családokat, tartalmas szabadidős ellfoglaltságot képes nyújtani, közösségi térként különleges színfoltja lehet egy-egy településnek, sokrétű tevékenységrendszerével jól illeszkedik már meglévő ellátásokhoz.
Komplexitása miatt több EU pályázat témája is lehet, így ezek segítségével megvalósítható lesz a játéktár reményeink szerint egyre több helyszínen. Pályázatokkal kapcsolatosan is állunk az érdeklődők rendelkezésére, információval, konzultációval, pályázat, programírással, projekttervezést és megvalósítást segítő szolgáltatásokkal.

Ha szívesen nyitnál Játéktárat, jelentkezz! 

A hálózathoz folyamatosan lehet csatlakozni, az előírt feltételek alapján, franchise jellegű együttműködésben.
A játéktárban családi játszóház, szabad játék, játékkölcsönzés, kötött programok, műsorok, terápiák, bemutatók folynak, a helyi igényeknek megfelelően, egyedi kialakítással.

A franchise során a rendszertulajdonos (átadó) egy eredményesen kipróbált, komplex rendszert ad át. Átadóként védett névhasználatot, szakmai programot, módszertant és kidolgozott külső-belső megjelenést biztosítunk.

A központban minden számodra szükséges és hasznos információt megkaphatsz. Ha felkeltettük érdeklődésedet, kérlek küldd el bemutatkozásodat, terveidet, motivációidat, illetve hogy szülőként, szakemberként vagy vállakozóként csatlakoznál-e franchise-rendszerünkhöz. Röviden írd le a célokat és az indítani kívánt programokat és persze bármit, amit fontosnak tartasz!

Kérd írásos tájékoztatónkat!

Ajánljuk először a helyszíni látogatást az egyik játéktárunkban, hogy pontosan lásd, milyen is egy Mikkamakka Játéktár.

Keresés: 

Kedves Mikkamakka Barátok!
Kérjük támogassák Alapítványunkat pénzbeli vagy természetbeli adományaikkal!
Köszönjük!

 

Számlaszámunk:

10700244 – 44302308 – 51100005
 

 

Adószámunk:
18079643-1-41


Játék és koragyermekkori személyiségfejlődés
Játék és játéktár a preventív gyermekvédelemben
A szülői mesterség - tanulható?! Tanítható!
Gyerekek - hol vagytok ?!
Játék és játékszerek fejlődési, nevelési hatásai